top of page

Wild van vlees?
Vlees van wild!

Onder de mensen die de jacht niet genegen zijn, bevinden zich nogal wat vlees-eters. Zij vergeten meestal dat voor dat stukje vlees op hun bord ook een dier gedood is. Wild is de dier- en milieuvriendelijkste manier van vleesconsumptie!

​

In deze tijden van CO2- en methaan-uitstoot en bijhorende klimaatwijzigingen, mag er ook even stilgestaan worden bij het zo goed als natuurlijk ontstaan van wildbraad. Een haas of konijn brengt vlees in de pan waarvoor geen soja geteeld is aan de andere kant van de wereld. Het wild in ons jachtgebied groeit lokaal en wordt lokaal geconsumeerd.

Denk ook eens aan het dieren-welzijn. Zonder afbreuk te doen aan de intensieve landbouw willen we er toch wel op wijzen dat wild groot wordt zoals de natuur het bedoeld heeft. Vergelijk bijvoorbeeld een wild konijn met een gekweekt konijn. Dit laatste wordt zodanig gekweekt om aan een zo laag mogelijke prijs in het koelvak van de supermarkt te landen. 

Een wild konijn dat op uw bord eindigt, heeft geleefd zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Het heeft van de sappigste blaadjes geproefd, de dauw gedronken bij zonsopgang, gelopen waar het wou én zich voortgeplant met wie het wou. Maar zoals aan ieder leven komt ook aan dit leven een einde. Of het nu door een predator, een auto of een geweerschot is.

​

We kunnen op vandaag niet iedere mond op deze aardbol vullen met "jacht en bessenpluk" zoals in de oertijd, maar laat dan toch dat beetje natuurlijke vleesproductie dat ons rest verder benutten.

Een nuchtere kijk op wild, industrie en vegan? Bekijk zeker onderstaande video met Ted Nugent. 

Het verschil in voedingswaarde tussen een stukje wild en een vegan steak? Cijfers zeggen genoeg.

shutterstock_309612935.jpg

Vlees.

links-75.png

EDELHERT STEAK(bron)

Voedingswaarde per 100 g

Calorieën

Vetten 

Eiwitten

Zout

78 kJ / 114 kcal.

3.5 g (1,6g verzadigde)

20.5 g

0.05 g

Ingrediënten

Vlees.

shutterstock_1765069082.jpg
links-75_edited.png

VEGAN STEAK(bron)

Voedingswaarde per 100 g

Calorieën

Vetten 

Eiwitten

Zout

964 kJ / 231 kcal.

9.9 g (8g verzadigde)

25.5 g.

1.9 g.

Ingrediënten

Seitan 76%, kokosvet, havervezels,

zout, ui, kruiden, gistextract,

tarwe- en aardappelzetmeel,

verdikkingsmiddel

xanthaan 

Wild kopen bij een  jager? Wat zijn de mogelijkheden?

shutterstock_1924127555.jpg
shutterstock_1080396293.png

Via onderstaande knop kan je het culinair naslagwerkje van Inagro, dat specifiek gaat over het klaarmaken van ganzevlees, bekijken. Heb je zelf ideetjes, laat maar weten!

​

“Onze eetcultuur van ganzenvlees is wat verloren gegaan. Nochtans smaakt het heerlijk en kan het op verschillende manieren bereid worden”, klinkt het bij Inagro.

​

Wil je ook ECHT superlekker en heel mager vlees van wild aankopen maar weet je niet direct waar? In Nederland heeft KNJV daar een aparte website voor opgemaakt met een hoop filters om te zoeken waar je verschillende wildsoorten kan kopen bij een winkel of rechtstreeks bij een jager. Ook de restaurants die echt wild aanbieden zijn mooi in kaart gebracht. 

 

Voor Vlaanderen gaat het op een iets andere manier. Via de site van het FAVV kan je zien wat je wel en niet mag : klik hier om de PDF hierover te bekijken. Zoals je kan zien is de verkoop van everzwijn NIET mogelijk zonder keuringsattest van een door het FAVV erkend labo. De lijst met deze labo's zijn hier te vinden. De lijst met erkende wildverwerkers kan je hier vinden.

Jagers met een attest van GP (gekwalificeerd Persoon) mogen per dag 10 stukken kleinwild en/of 1 stuk grofwild aan particulieren verkopen. Enkel wild dat geschoten is op de dag van verkoop en vergezeld van een attest kan gekocht/verkocht worden.

​

Ook kiezen voor seizoensgebonden, lokale groeten is een topidee! Je eet wat nu voorhanden is (en dus ook de beste smaak heeft) en je voedsel moet niet aangevoerd worden met vervuilend vracht- en vliegverkeer! Klik hier voor de groentenkalender.

Wildbraad in de zomer?

Niet enkel in de wintermaanden is vers wild beschikbaar bij jagers. Er kan het hele jaar door op verschillende wildsoorten gejaagd worden. Via deze link kan je zien welke wildsoort, wanneer bejaagd kan worden en dus vers beschikbaar is. Uiteraard hebben veel jagers ook nog een hun portie wild in de diepvries zitten die bij mooi weer kan bovengehaald worden.

Ree, ever, duif, gans, eend en ander wildbraad zijn perfect te bereiden op de barbecue.

Rugfilets van hert, ree, wild zwijn, biefstukken die uit de achterbouten van deze wildsoorten zijn gesneden, rugfilets van haas en konijn en ook borstfilets van wilde eend, fazant, houtduif en –tegenwoordig weer in the picture- gans komen in aanmerking.

Bestrooi het vlees met peper en zout en kwast het in met olijfolie. Of leg het een paar uur in een zelfgemaakte marinade. 

Schroei het vlees op de barbecue snel aan alle kanten dicht. Verleg het enkele keren zodat er een mooi ruitpatroon ontstaat. Druk met de wijsvinger op de filets, ze moeten “meegeven” en dan zijn ze mooi rosé van binnen. Haal ze van het vuur en wikkel ze in aluminiumfolie. Laat ze een kwartier rusten. De sappen zullen zich weer regelmatig verspreiden in het vlees. Dan pas opdienen/aansnijden.

​

Met de andere delen van het wild worden meestal pepers, ragouts en stoofschotels gemaakt. 

Soms krijgen we ook het verwijt dat we 'moorden voor het plezier' en niet alles opeten wat we schieten. We eten uiteraard niet enkel fazant, haas, konijn en edelhert. Hieronder gerechtjes met iets minder gekende diersoorten..

bottom of page