top of page
  • wat-icon
  • zon-icon
  • maan-icon
  • opening-icon
  • info-icon
  • kalender-icon
shutterstock_1682974738.jpg

Voederemmers

& Vangkooien

Voederemmers om 's winters wilde dieren bij te kunnen voederen op een handige manier. Geen plastieken emmertjes, maar degelijke metalen emmers gelast op een onderstel en met een deksel dat degelijk vast zit met een spanring.
voederton.png

PREDATIECONTROLE

TRECHTERVALLEN & LARSENKOOIEN

VAN 16 FEBRUARI t/m 15 OKTOBER

​​​​

​

​​

​​​​​​​De vangkooien mogen in Vlaanderen enkel vangklaar worden opgesteld in de periode van 16 februari tot en met 15 oktober. De vallen/kooien worden dagelijks gecontroleerd en alle andere gevangen dieren dan de soorten waarvoor het gebruik van vallen is toegestaan, worden dadelijk ter plekke in vrijheid gesteld.

​

  1. Voor elke toegelaten val/kooi mag de aanvrager maximaal twee levende lokdieren van de te bestrijden soort in zijn bezit hebben, gebruiken en vervoeren.

  2. De lokdieren moeten voedsel, water en beschutting ter beschikking hebben. Een val/kooi bevat geen vlees of slachtafval als lokaas.

  3. Elke val/kooi wordt geïdentificeerd met een weersbestendig plaatje waarop de naam van de te bestrijden soort, het telefoonnummer van Natuur en Bos alsook - in voorkomend geval - het jachtverlofnummer van de plaatser van de val of het referentienummer van de verleende afwijking leesbaar vermeld staan.

  4. Daarnaast wordt de volgende tekst op het plaatje vermeld: “Deze val is geplaatst conform de uitvoeringsmodaliteiten van het Soortenbesluit van 15 mei 2009, bijlage 3.”

​

De weerbestendige plaatjes (€5.00/stuk) kunnen ook bijbesteld worden. Gelieve dat duidelijk aan te geven bij de bestelling.

 

Afhankelijk van uw locatie en de grootte van uw bestelling, is de levering gratis.

Bestellingen plaatsen via kristof@jachtsite.be

​​

Wettelijk kader :  Kraaien en kauwen zijn geen jachtwildsoorten. Deze soorten hebben een beschermd statuut volgens het Soortenbesluit van 2009. Bepaalde beschermde soorten, waaronder de kraai en kauw, kunnen onder voorwaarden bestreden worden. Voor zowel kraaien en kauwen kan deze bestrijding uitgevoerd worden om belangrijke schade aan professioneel geteelde gewassen (inclusief fruitteelt) te voorkomen. Deze bestrijding kan je echter enkel uitvoeren op voorwaarde dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat.

​​​​

TIP 1

Plaats een Larsen-kooi met lokvogel in het volle zicht van een territoriaal paar en op een afstand van minder dan  90 meter van het nest.

TIP 2

Verplaats de kooien regelmatig. Als je binnen de twee dagen na plaatsing niets hebt gevangen, kan je de val beter elders zetten. Na een paar dagen kan je een nieuwe poging wagen op deze eerste locatie. Gebruik hiervoor een andere lokvogel. Sommige vogels reageren immers sterker op de ene dan op de andere lokvogel.

TIP 3

Wanneer je één vogel van een paar vangt in de kooi, is de kans groot dat de partner zal volgen. Blijf op afstand en wacht even af. Als de partner tegen de avond niet gevolgd is, is het zinloos om langer te wachten.

TIP 4

Als je geen lokvogels hebt, kan je deze mogelijk verkrijgen via een collega-jager. In het andere geval is het ook mogelijk om zelf een eerste lokvogel te vangen met een Larsen-kooi zonder lokvogel. Best gebruik je hiervoor een ei, met name in de periode dat eieren ook in het wild beschikbaar zijn. Probeer ervoor te zorgen dat het geheel oogt als een gedeeltelijk gepredeerd nest. Een ‘nest’ uit dood gras met vijf of zes eieren in is ideaal. Breek enkele eieren en zorg dat een vers gebroken ei steeds aanwezig is.  Een alternatief voor een gepredeerd nest is wit brood. Ook dit heeft vaak een aantrekkingskracht op kraaien en eksters. Als je de kooi gebruikt zonder lokvogel, plaats je deze best aan de voet van een boom of de basis van een heg en niet in het open veld. Als je na 10 tot 14 dagen nog niets hebt gevangen, probeer dan een andere vangstlocatie uit.

Gebruiksklaar maken van je kooien en vallen.

 

Zoals al vermeld bevat de wetgeving de verplichting om te zorgen dat de lokvogel steeds beschikt over voedsel, drinkwater en beschutting. 
Als weidelijke jager dragen wij het welzijn van dieren, waaronder ook de lokvogels, hoog in het vaandel. Bovendien kijken verschillende andere stakeholders uit het buitengebied mee naar de vallen en bepaalt de manier waarop we de vallen gebruiken mee het imago van de jachtsector. We doen er dan ook goed aan om de kooien op een zo diervriendelijk mogelijke manier in te kleden en in te zetten en te gaan voor beter dan minimale gevangenschapsomstandigheden.

bottom of page