top of page
campagnebeeld 2020 reebronst overstekend

De bronst van het reewild begint op gang te komen en berichten van overhoop gereden reeën zullen binnenkort weer binnenkomen. Een aanrijding met een wild dier van deze omvang zorgt niet alleen voor een hoop dierenleed (want vaak zijn de aangereden dieren niet onmiddellijk dood) maar ook voor een hoop ellende en je kan maar hopen dat je wagen omnium verzekerd is want anders zijn alle kosten zelf te betalen...

Vooral tijdens de schemerperiodes lopen reeën rond en dan is het opletten geblazen als automobilist. In Vlaanderen wordt het aantal op een 30.000 geschat, voor Nederland ligt dat aantal rond de 100.000. Ondertussen heeft het reewild zich in elke provincie van Vlaanderen en Nederland gesetteld en zijn de aantallen in verschillende provincies ook explosief aan het stijgen.

 

Jagers leveren een grote bijdrage aan de veiligheid in het verkeer. Jaarlijks steken zij gigantisch veel uren in preventie van aanrijdingen (bv. wildspiegels plaatsen) en het opzoeken van gewonde, aangereden dieren.

Gerapporteerd afschot ree in Vlaanderen (2017)

bestand 2021.png

Gerapporteerd afschot ree in Vlaanderen (2021)

In totaal werden in 2017, 5778 reeën door de jacht in Vlaanderen geschoten. In 2019 lag dat aantal op 6377 en in 2021 is dit gestegen naar 7339. Deze kaart is enkel informatief om duidelijk te maken dat het ree zo goed als overal in Vlaanderen voorkomt. West-Vlaanderen blijft de sterkste stijger. Het geschatte reebestand ligt op 30.000 in Vlaanderen. 

Preventie

 

Jagers spelen een cruciale rol in het voorkomen van aanrijdingen, aanvaringen en daarmee bij het vergroten van de verkeersveiligheid in Vlaanderen en Nederland. Niet alleen verminderen zij door het beheer van wildpopulaties het aantal botsingen, ook steken zij veel tijd in preventieve maatregelen zoals het inventariseren van hot spots – plekken waar veelvuldig aanrijdingen plaatsvinden – en het plaatsen van speciale wildreflectoren (wildspiegels) waarmee wilde dieren afgeschrikt worden.

​

De nieuwste generatie wildspiegels hebben een speciale ovaal ronde vorm met blauwe retroreflecterende folie die het wild moet afschrikken en ervan weerhouden om de weg over te steken. Vanwege de speciale vorm onstaat er geen gewenning voor het wild. In Duitsland, Denemarken, Polen en Oostenrijk heeft men hiermee goede ervaringen. Ongevallen met Wild zijn met 80% gereduceerd.

De nieuwste generatie wildspiegels zorgt voor een daling van 80% van de ongevallen met wild.

Nazoeken

Jagers zorgen ook voor de nazoek van gewonde dieren bij een aanrijding. Op het moment dat de politie een melding van een aanrijding met een wild dier binnenkrijgt, wordt de dienstdoende jager gebeld met het verzoek om te assisteren. Omdat het gewonde dier vaak nog wegloopt of -kruipt, buiten bereik van een eventuele dierenarts of politieagent, werkt de jager met een speciaal getrainde hond om het spoor te volgen. Daarna verlost hij indien nodig het gewonde dier snel en vakkundig uit zijn lijden.

​

Maar omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, raden wij jullie dus aan om in deze periode extra voorzichtig te zijn! Waar je een bord ziet staan dat er reewild de straat durft oversteken, dan ZIT er effectief reewild. Een gewaarschuwd man/vrouw is er 2 waard. Veilige rit!

​

Interessante websites!

Omdat reewild in elke provincie in Vlaanderen en Nederland voorkomt, zijn tal van websites te vinden waar je nog veel meer te weten komt over dit prachtige wild. Klik op de logo's hieronder om direct doorgelinkt te worden.

​

bronnen : Nederlandse Jagers Vereniging / INBO

70698002_2767740099904292_75524480257595

Warme oproep!

 

Omdat Vlaanderen één van de enige Europese regio’s is waar zo goed als geen cijfers zijn aangaande valwild, doen wij een warme oproep om elk stuk valwild door te geven zodat een goeie monitoring tot stand kan komen.

 

Op deze manier kunnen ook de hotspots in kaart gebracht worden zodat ongevallen zoveel mogelijk kunnen vermeden worden. Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Enkele veelzeggende beelden...

 

Door de grote aantallen wilde dieren en de hoeveelheid verkeer in onze lagen landen, vinden heel veel aanrijdingen plaats tussen wilde dieren en auto’s en treinen. Het gaat om jaarlijks om enkele 1000'en aangegeven aanrijdingen maar geschat wordt dat er enkele 10.000'en zijn. Lang niet alle aanrijdingen worden ook effectief aangegeven. 

​

De impact van een botsing is altijd groot: zowel voor mens als dier. Dieren raken in veel gevallen zwaar gewond en per jaar komen gemiddeld twee personen om het leven door een aanrijding met wild. De materiële schade aan voertuigen op de weg gaat in de miljoenen euro's.

Bent u niet omnium verzekerd, dan komt uw verzekering niet tussen want wild (res nulius) is van niemand.

bottom of page