top of page

PREDATIECONTROLE

vlaanderen

 

Van 16/02 tot 15/10 mogen Larsenkooien en trechtervallen terug te velde geplaatst worden. Die zijn uiteraard heel effectief om het bestand van kauwen en kraaien onder controle te houden. Controle is een noodzakelijk onderdeel van elk weldoordacht predatorcontroleplan en is een grote hulp in het  duurzaam kleinwildbeheer maar wat kan wettelijk en wat niet (meer)?

 

Wettelijk kader :  Kraaien en kauwen zijn geen jachtwildsoorten. Deze soorten hebben een beschermd statuut volgens het Soortenbesluit van 2009. Bepaalde beschermde soorten, waaronder de kraai en kauw, kunnen onder voorwaarden bestreden worden. Voor zowel kraaien en kauwen kan deze bestrijding uitgevoerd worden om belangrijke schade aan professioneel geteelde gewassen (inclusief fruitteelt) te voorkomen. Deze bestrijding kan je echter enkel uitvoeren op voorwaarde dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat.

​

​

TRECHTERVALLEN & LARSENKOOIEN

VAN 16 FEBRUARI t/m 15 OKTOBER

Kooien / vallen nodig? Kijk dan snel even in onze catalogus naar de hele scherpe prijzen!

kauw2_edited.png

TIP 1

Plaats een Larsen-kooi met lokvogel in het volle zicht van een territoriaal paar en op een afstand van minder dan  90 meter van het nest.

TIP 2

Verplaats de kooien regelmatig. Als je binnen de twee dagen na plaatsing niets hebt gevangen, kan je de val beter elders zetten. Na een paar dagen kan je een nieuwe poging wagen op deze eerste locatie. Gebruik hiervoor een andere lokvogel. Sommige vogels reageren immers sterker op de ene dan op de andere lokvogel.

TIP 3

Wanneer je één vogel van een paar vangt in de kooi, is de kans groot dat de partner zal volgen. Blijf op afstand en wacht even af. Als de partner tegen de avond niet gevolgd is, is het zinloos om langer te wachten.

TIP 4

Als je geen lokvogels hebt, kan je deze mogelijk verkrijgen via een collega-jager. In het andere geval is het ook mogelijk om zelf een eerste lokvogel te vangen met een Larsen-kooi zonder lokvogel. Best gebruik je hiervoor een ei, met name in de periode dat eieren ook in het wild beschikbaar zijn. Probeer ervoor te zorgen dat het geheel oogt als een gedeeltelijk gepredeerd nest. Een ‘nest’ uit dood gras met vijf of zes eieren in is ideaal. Breek enkele eieren en zorg dat een vers gebroken ei steeds aanwezig is.  Een alternatief voor een gepredeerd nest is wit brood. Ook dit heeft vaak een aantrekkingskracht op kraaien en eksters. Als je de kooi gebruikt zonder lokvogel, plaats je deze best aan de voet van een boom of de basis van een heg en niet in het open veld. Als je na 10 tot 14 dagen nog niets hebt gevangen, probeer dan een andere vangstlocatie uit.

Gebruiksklaar maken van je kooien en vallen.

 

Zoals al vermeld bevat de wetgeving de verplichting om te zorgen dat de lokvogel steeds beschikt over voedsel, drinkwater en beschutting. De Larsen-kooien, zoals in groep aangekocht in het kader van het Vlaams patrijzenproject en de kooien zoals verkrijgbaar in de handel, moet je zelf nog ‘afwerken’ in dat kader.
Als weidelijke jager dragen wij het welzijn van dieren, waaronder ook de lokvogels, hoog in het vaandel. Bovendien kijken verschillende andere stakeholders uit het buitengebied mee naar de vallen en bepaalt de manier waarop we de vallen gebruiken mee het imago van de jachtsector. We doen er dan ook goed aan om de kooien op een zo diervriendelijk mogelijke manier in te kleden en in te zetten en te gaan voor beter dan minimale gevangenschapsomstandigheden.

​

1 : Voorzie drinkgelegenheid. Dat kan uiteraard via een drinkbakje op de grond, maar een opgehangen drinkfles voor vogels is beter. Dit voorkomt dat het water vuil wordt en zorgt ervoor dat water langer beschikbaar is. Je kan het reservoir eventueel vast maken in één van de zijcompartimenten zodat je het lokkercompartiment niet steeds moet openen als je drinkwater wil bijvullen. Dit reduceert de stress voor de lokvogel. Als je vangt op koude dagen, zorg dan dat het water niet bevriest

​

2 : Voorzie vers voedsel. Kuis de kooi regelmatig en zorg dat geen rot voedsel aanwezig is in de kooi.

​

3 : Zorg dat schuilgelegenheid aanwezig is. De vogel moet kunnen schuilen tegen volle zon, regen en wind. Een plaat bovenop het lokcompartiment is een absoluut minimum. 

​

4 : Zorg ervoor dat de lokvogel een stok ter beschikking heeft. Zowel kraaien als eksters hebben dit nodig om te roesten tijdens de nacht. Beide soorten hebben graag etageverplaatsing en een stokje dat toelaat dat de vogel er af en toe eens op of af springt biedt een welkome afwisseling.

​

5 : Transporteer lokvogels op een diervriendelijke manier. Dit kan gemakkelijk in een donkere, stevige doos.

​

6 : Dood de gevangen dieren op een diervriendelijke manier. Dit kan je doen met de hand, door de vogel stevig vast te nemen met de poten, vleugeltippen en staart te samen geklemd en hem met het achterhoofd hard te slaan tegen een hard oppervlak (zoals de rand van de kooi). In de handel bestaan ook ‘wildtangen’ die speciaal ontwikkeld zijn om diervriendelijk te doden. Ook dit kan een goede tip zijn.

​

7 : Vergeet zeker niet de metalen groene plaatjes ( hier te verkrijgen ) aan elke kooi en val te bevestigen. Dit is een wettelijke verplichting en je nummer van je jachtverlof moet er op staan in onuitwisbare inkt.

Meten is weten…en de toekomst!

​

Beleid maken in een Vlaamse context betekent dat we ons als wildbeheerders constant moeten verantwoorden. Vanuit de maatschappij wordt er onder andere gevraagd naar het nut en de noodzaak van een kraaienbestrijding, naar de efficiëntie van het gebruik van Larsen-kooien en andere bestrijdingsmiddelen.

​

Vanuit ANB kregen we nu al het signaal dat het in de toekomst belangrijk zal zijn om te kunnen aantonen dat bestrijdingsmiddelen zoals Larsen-kooien, trechtervallen, wel degelijk gebruikt worden en hun nut bewijzen in het wildbeheer (predatorcontrole en schade voorkomen). Beschikken over harde cijfers is hierbij een must.


In verband met het gebruik van de Larsen-kooien (en evenzeer voor trechtervallen en kastvallen voor vos) geef je dus aan HVV door :


- Het aantal vallen dat maximaal werd ingezet op uw jachtterrein

- Het aantal kraaien, het aantal eksters en het aantal kauwen gevangen in deze kooien 


Hou deze gegevens dus goed bij.

 

​

Alle wettelijke bepalingen kan u hier vinden.

bron : HVV

​

 

bottom of page